Zašto je JavaScript programski jezik tako važan i zašto biste ga trebali naučiti?

Postoje dva razloga zbog kojih nam je teško nešto odabrati: preveliki izbor i premali izbor. Kada se radi o programskim jezicima, izbora je pregršt: Python, Java, JavaScript, PHP, Swift, C#, Ruby – i još mnogo, mnogo toga.

Istina je da od viška glava ne boli i da je programer koji poznaje nekoliko programskih jezika iznimno vrijedan i tražen na tržištu rada. Upskilling odnosno nadogradnja znanja je uvijek pametan izbor. Ipak, negdje morate početi, pa je najbolje da odaberete jedan od popularnijih jezika i to onaj za kojim je velika potražnja. To je JavaScript!

Što je zapravo JavaScript?

JavaScript se pojavio 1995. godine, a definiraju ga kao programski jezik koji vam omogućava da na internetske stranice implementirate kompleksne elemente. S JavaScriptom internetske su stranice dinamičnije i stvaraju dobro korisničko iskustvo, jednostavno rečeno – stranice su interaktivne.

Imajući sve ovo na umu, složili smo top 10 razloga zašto biste trebali naučiti JavaScript

1. JavaScript je najpopularniji programski jezik

Ovo je jedan od najvažnijih razloga. Prema Stackoverflow.com, JavaScript je najpopularniji programski jezik kojeg koriste profesionalci, a njime se služe podjednako frontend i backend developeri.

2. JavaScript pokreće vaš browser

JavaScript je, bez sumnje, glavni jezik cijelog interneta. JavaScript je najvjerojatnije korišten i za razvoj browsera kojeg upravo koristite. Browseri, odnosno – tražilice su nužni dio svakog korisničkog internetskog iskustva, pa je jasno zašto je JavaScript tako važan.

3. JavaScript postoji i izvan interneta

JavaScript se upotrebljava i izvan samog interneta; pokreće smart TV, radi s IoT (Internet of Things) pametnim uređajima, pokreće aplikacije za iOS i Android i cross-platform desktop aplikacije.

4. JavaScript je idealan za početnike

Obzirom da već postoji na svakom web browseru, poštedjet će početnike stvaranja razvojnog okruženja. Početnici mogu samo uskočiti, obzirom na to da govorimo o jednom od najpristupačnijih jezika. Također, postoji velika online zajednica za JavaScript koja nudi savjete i podršku.
JavaScript je odličan tool za sve one developere koji žele nadograditi svoje znanje i skillove koje su naučili s JavaScriptom mogu primijeniti i na druge jezike koje žele naučiti. 

5. JavaScript je lako naučiti

JavaScript zamršene detalje pretvara u sažete, apstraktne i time početnici znatno olakšava stvari. Za razliku od nekih higher-level programskih jezika, JavaScript ima jednostavniji, prirodniji pristup stvarima, koji je lakše razumjeti.

6. Možete stvarati vizualne efekte i druge atraktivne feature

Postoji izrada internetske stranice i izrada vizualno privlačne internetske stranice, koja će privući pozornost korisnika i potaknuti ga na interakciju. JavaScript je svestran, i možete pomoću njega dodavati vrlo privlačne elemente poput animacije, interaktivnih mapa i videa sa scrollom.

7. JavaScript je svestran

JavaScript pomaže developerima svladati svaki segment implementacije aplikacije. Ukoliko radite frontend, možete to raditi u sprezi s Angularom il iReactom, a ukoliko radite backend, ubacit ćete Node.js u cijelu stvar i napraviti i to. Možete kreirati desktop, mobilne i web aplikacije s proširenjima kao što su Electron, React Native ili React.  

8. JavaScript ima utjecaj i na Cloud i Big Data

JavaScript Object Notation (JSON) je standard za razmjenu podataka na današnjem internetu, a baziran je na JavaScriptu. NoSQL baza podataka koristi JSON dokumente za pohranu, i iako je JSON kompatibilan sa svim programskim jezicima, najprirodnije okruženje mu je upravo JavaScript. Također, mnogi se developeri okreću prema Node.js kako bi kreirali cloud aplikacije.

9. JavaScript je vrijedan alat za dizajnere igara

Svi znamo da su video igre danas iznimno vrijedan biznis, a developeri koji poznaju JavaScript su u prednosti. Svestranost, moć i mogućnosti ovog jezika koji omogućuje jednostavno i lako stvaranje vizualnih efekata čini ga savršenim za razvoj igara.

10. Potencijal za razvoj karijere je iznimno velik

Sve više organizacija i biznisa se okreće digitalnim mogućnostima i rješenjima, a samim time je potražnja za developerima koji poznaju popularne jezike sve veća. Kao što smo već rekli – najpopularniji je upravo JavaScript. Na tržištu je trenutno veliki manjak dobrih JavaScript developera. Prema istraživanju Devskiller.com čak 70% tvrtki je u potrazi za JavaScript developerima.

Stvar je jasna – želite li postati programer, sa stabilnom karijerom i iznadprosječnim primanjima za svoj rad – naučite JavaScript.